VROČE POTOPNO CINKANJE – POCINKOVANJE

Ponujamo tudi vroče cinkanje. Material odpeljemo z vašega naslova in vam ga pocinkanega pripeljemo. Proces traja povprečno od 7 do 14 delovnih dni. Več informacij kako pripraviti material za cinkanje najdete v spodnjem opisu. 

Povpraševanje lahko napišete na elektronski poštni naslov info@metra-trade.eu  .

ALI izpolnite obrazec na tej povezavi.

Mobilna številka za cinkanje: +386 30 641 241

Zmanjšajte stroške in podaljšajte čas uspešne protikorozijske zaščite vaših kovinskih izdelkov

Vroče cikanje zmanjša stroške protikorozijske zaščite s podaljšanjem njihove življenjske dobe.Termični proces vročega pocinkovanja, ščiti kovinske izdelke pred rjo, optimira odpornost njihove površine pred mehansko obrabo in korozijo.

Nudimo vroče cinkanje v kadi 16 × 1,5 × 3.2 m, ter organiziramo prevoz za prevzem izdelkov.

Prednosti cinkanja

Cink je edini naravni element, ki zagotavlja uspešno in dolgotrajno zaščito pred rjo.

Konkurenčni začetni stroški – v večini primerov lahkih konstrukcij in njih delov velja pocinkovanje za cenejši strošek zaščite, kot nanašanje alternativne prevleke. Bistveno cenejši kot večslojni nanos barv.

Nizki stroški skozi čas – nizki začetni stroški in dolg obstoj protikorozijske zaščite predstavlja pocinkovanje enega najugodnejših načinov zaščite pred rjo.

Dolga življenjska doba – dolgoletne izkušnje so pokazale, da je pocinkovanje zelo uspešna protikorozijska zaščita, ki je obstojna skozi čas. Vsaj 20 – 40 let obstoja v industrijskih in obmorskih okoljih, v manj agresivnih okoljih pa od 50 do 100 let.

Trikratna zaščita – pocinkovanje zaščiti kovino na tri načine. Prvi je zaščitna plast cinka, ki ščiti površine pred vremenskimi pogoji. Drugi je trda površina, ki varuje pred odstranitvijo ali mehansko poškodbo površine. Tretji je galvanski oprijem cinka na kovino, kateri, v primeru površinske poškodbe na določenem območju, ne dovoli, da bi rja spodkopala oziroma prilezla pod zdravi del zaščite.

Hitra uporaba gradnji – ko je cinkanje končano, se lahko izdelke takoj uporabi za nadaljnjo montažo oz. obdelavo. Galvanski oprijem med kovino in slojem cinka pa nam zagotavlja nespremenjeno protikorozijsko zaščito neglede na nadaljnje preoblikovanje pocinkanih elementov.

Enostaven nadzor – cink se enakomerno razlije po vsej površini izdelka. Debelino nanosa cinka na kovino je mogoče enostavno izmeriti z magnetnim merilcem.

Hitri nanos – pocinkovanje se opravi zelo hitro, medtem ko je za štiri nanose barve potreben najmanj teden.

Postopek

Postopek obdelave vročega cinkanja

Razmastitev – prva operacija je odstranitev maščob s površine kovinskih delov. Razmaščevanje se opravi v vroči kopeli natrijevega hidroksida.

Dekapiranje – sledi jedkanje s kislino, katera s površine izdelkov odstrani vse oksidne delce.Izpiranje – s površine elementov se z izpiranjem odstrani vse ostanke kemičnih elementov predhodnih operacij.

Predgretje – kovinske dele se v posebni komori osuši in segreje na potrebno temperaturo, da v nadaljevanju procesa dosežemo optimalno združitev kovin.

Cinkanje – kovinske elemente se tako potopi v kad s cinkovo talino, katera je segreta na 450°C in začne se proces združevanja – galvanizacije in nanos sloja cinka na površino kovine.

Ohlajevanje – v izogib nepravilni oksidaciji površine cinka (bela rja) se izdelki ohlajajo v suhih in dobro prezračenih prostorih.

NAVODILA

Navodilo za pravilno konstruiranje izdelkov, ki bodo zaščiteni z vročim cinkanjem

Za izdelavo izdelkov, kateri bodo zaščiteni z vročim cinkanjem priporočamo uporabo kvalitetnih materialov s primerno kemično sestavo, saj le-ta vpliva na kakovost in izgled cinkove prevleke.

Zahteve kakovosti površine

Osnovni pogoj za kvalitetno pocinkovanje je čistost površine izdelka.

Na površini ne sme biti ostankov barve ali lakov, olj in maščob, varilnih sprejev, stare cinkove prevleke, drugih površinskih zaščit in ostankov varilne žlindre ali škaje. Ti namreč ogrožajo dober izid cinkanja in jih s predpripravo na cinkanje ni mogoče odstraniti.

Pomembno!

Prisotne maščobe razvijejo plin, kateri onemogoči optimalen oprijem cinka na površino. Maščobni deli se pri visokih temperaturah v procesu cinkanja uplinijo in preprečijo oprijem cinka na površino kovine, eksplozije pa lahko deformirajo ali poškodujejo združene dele.

Potrebno je:

 • odstraniti tudi najmanjšo sled barve in barvnih napisov,
 • odstraniti (s sežigom) lakirane dele,
 • odstraniti olja in maščobe s površin elementov, preden jih združite z varjenjem, kovičenjem ali kakršnimkoli drugim spajanjem.

Priporočamo:

 • detajlno odstraniti ostanke varilne žlindre (skorje) – (priporočljivo peskanje)
 • izogibati se uporabi poroznih in oksidiranih materialov.

Ostanki varilne žlindre onemogočajo dober oprijem cinka.

POMEMBEN JE NEPREKINJENI ZVAR

Pri varjenih delih priporočamo, da je zvar neprekinjen in neporozen.

Priporočljivo je:

 • dele spajati z neprekinjenim zvarom,
 • varilno žlindro je potrebno detajlno odstraniti,
 • pri avtomatskem (serijskem) varjenju z zaščitnimi plini je dovolj, da zvare očistimo s ščetko.

Ostanki varilne žlindre onemogočajo dober oprijem cinka.

Neprekinjen zvar – optimalni oprijem cinka

VARJENJE IN ODZRAČEVANJE PLOSKEV, KI SE PREKRIVAJO

Dele priporočamo v celoti zvariti – združiti z neprekinjenim zvarom. Predvideti moramo odprtine za izparevanje plinov!

Priporočljivo je:

 • Na eni ploskvi prekrivanega dela je potrebno izdelati odprtino (luknjo) za izparevanje plinov (uparjeni ostanki snovi iz predhodne obdelave), kateri lahko povzročijo deformacije na konstrukciji.

Luknja za izparevanje morebitnih plinov

SPAJANJE PROFILOV RAZLIČNIH DIMENZIJ – MOŽNOST DEFORMACIJE

Pri varjenih konstrukcijah je pomembno uporabiti elemente in profile enakih dimenzij (prerezov, debelin), v izogib deformacij pri procesu cinkanja, oz. predvideti združevanje po cinkanju.

Priporočamo:

 • varjenje ali spajanje profilov (elementov) enakih dimenzij,
 • profile različnih dimenzij združevati po procesu vročega cinkanja,
 • dele združiti po vročem cinkanju.

Zaradi različnega raztezanja profilov z različnimi prerezi, lahko pride do deformacij

ZDRUŽEVANJE RAZLIČNIH MATERIALOV

Zunanji izgled cinkove prevleke je odvisen od kemične sestave materiala. Elementi, kot so Silicij (Si), Karbon (C), Fosfor (P), vplivajo na debelino legure cinka in železa (Fe/Zn) in s tem na odtenek – sijaj cinka. Različne materiale je priporočljivo združevati po cinkanju.

Pomembno!

 • površina izdelkov, izdelanih iz delov z različnimi kemičnimi sestavami, lahko po procesu cinkanja izgleda drugače, ne-glede na to, da so bili obdelani v istem procesu. Enako lahko vpliva tudi različna površinska obdelava ali poroznost materiala,
 • drugačen izgled ne vpliva na kakovost in trajanje protikorozijske zaščite,
 • naročnik mora to posebnost vzeti v obzir. V izogib je mogoče izdelati predhodne poizkuse na vzorcih materialov.

Železna cev – Obroč iz sive litine

ODZRAČEVANJE OPORNIH IN OJAČITVENIH DELOV

Za ojačitve struktur se pogosto uporablja opore – stranske plošče. V izogib deformacijam, ki bi jih povzročili plini iz ostankov maščob v žepkih ali zaprtih delih, je potrebno vse ojačitve opremiti z odprtinami.

Pomembno!

V primerih združevanja materialov, vam priporočamo, da se povežete z našim referentom, ki vam bo svetoval o materialih in konstrukcijskih rešitvah.

Primeri:

Luknje za izparevanje morebitnih plinov – (glej slike)

Luknja v oporni plošči – (glej slike)

ODPRTINE ZA IZHOD ZRAKA IN IZTOK CINKA

Omogočite dober pretok kislin in cinka skozi cevi v procesu pocinkovanja, ter preprečite nevarnost eksplozije z pravilno izdelavo in postavitvijo odprtin.

Pomembno!

Premer odprtine – luknje za odzračevanje morajo biti najmanj 1/2 premera cevi!

V cevnih sistemih zagotovite:

 • oddušne poti – odprtine in kanale navzven,
 • vsak dodani element naj ima odprtino oz. naj bo z odprtinami povezan z drugimi cevmi, katere imajo odprtine navzven,
 • odstranite vse ostanke opilkov, lesa, krp in drugih nesnag iz cevi,
 • luknja za povezovanje med vezanimi (dodanimi) cevmi (B) v velikosti premera najmanj 1/2 premera cevi!

LUKNJE IN RINKE ZA OBEŠANJE

Izdelajte luknje za obešanje in potop v cink na vseh izdelkih, tudi na izdelkih manjših dimenzij (najmanj 4mm premera)! Na izdelke večjih dimenzij pa je potrebno montirati rinke za dvigovanje in obešanje, katere bodo poleg cinkanja olajšale tudi transport.

Primeri:

Vstop cinka na najnižji točki – (glej slike)

Rinke pri večjih izdelkih – (glej slike)

Naklon pri cinkanju – (glej slike)

Luknje za obešanje – (glej slike)

PRIPRAVA ZA TRANSPORT IN NAKLADANJE

Izdelki poslani na cinkanje morajo biti pravilno zloženi na palete (max. teža 6 T). Obroči, rinke in podobni drobni elementi vezani v svežnje ali k pripadajoči konstrukciji, razsuti izdelki v škatlah ter varno paletizirani. Za označevanje uporabite tablice (kartončke), katere na izdelek obesite z žico. V primeru nepravilne priprave, izvajalec ne odgovarja za morebitne mehanske poškodbe v fazi transporta.

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu metra
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.